Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила інтернет-провайдера у незаконній ретрансляції українських телеканалів.

Щомісячний прибуток від протиправної діяльності складав більше мільйона гривень. Кількість зареєстрованих користувачів незаконного каналу трансляції телеканалів за попередніми оцінками налічував близько 15 тисяч. Сьогодні, 5 грудня, правоохоронці проводять обшуки у декількох офісах інтернет-провайдера, які розміщувалися у Івано-Франківську.

Клієнтська база місцевого провайдера охоплювала територію всієї області. Щомісячно послуги надання інтернет зв‘язку та ретрансляції телеканалів оцінювалися у 155 гривень з одного абонента.

Кіберполіція зі співробітниками СБУ встановила, що група осіб - представників місцевого Інтернет-провайдера - без укладення відповідного договору, надають своїм клієнтам доступ до перегляду центральних українських телеканалів. Тим самим, порушуючи авторські права цих каналів мовлення. Також в списку був ряд російських телеканалів, ретрансляцію яких на території України обмежено. 

Декілька телеканалів з цього переліку використовували технологію кодування каналу надання інформації, тож для отримання можливості його ретрансляції, зловмисники втручалися в роботу системи. Таким чином щомісячний незаконний прибуток місцевої компанії оцінювався в більш як мільйон гривень.

Працівники кіберполіції у Івано-Франківській області спільно з детективами Івано-Франківської поліції та СБУ в Івано-Франківській області, за процесуального керівництва прокуратури Івано-Франківської області, сьогодні, 5 грудня, проводять обшуки у декількох офісах Інтернет провайдера на території регіону.

На місці оглядається техніка для перевірки причетності керівництва інтернет-провайдера до здійснення протиправної діяльності. За результатами проведення обшуків та відповідних експертиз буде прийнято рішення щодо правового статусу причетних осіб.


 

Слідчі дії проводяться у межах раніше розпочатого кримінального провадження, кваліфікованого за ст. 176 та ст.361 КК України. Незаконну діяльність провайдера наразі припинено. Санкція передбачає до 6 років ув‘язнення.