Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила киянина, який «заробив» пів мільйона гривень на продажі неіснуючих медичних масок

Фігурант розміщував в Інтернеті оголошення про продаж медичних масок. Однак, отримавши гроші від покупців, «підприємець» зникав. Постраждалі, як звичайні громадяни, так і державні медичні заклади. Зловмиснику загрожує до восьми років за ґратами. 

Працівники Управління протидії кіберзлочинам в місті Києві, спільно зі слідчим відділом Дарницького управління поліції та працівниками СБУ, під процесуальним керівництвом столичної прокуратури № 2, викрили місцевого жителя у шахрайстві. 

Кіберполіція встановила, що 34-річний чоловік утворив товариство, яке оформив на підставну особу. З лютого 2020 року він на інтернет-майданчиках оголошень пропонував до купівлі медичні маски. Головною умовою була стовідсоткова передплата на банківський рахунок фіктивного товариства. Після отримання передплати за товар – зловмисник зникав. 

Також, встановлено, що фіктивне підприємство брало участь у проведенні державних тендерів. 

Попередньо встановлена сума збитків, завданих потерпілим, – пів мільйона гривень. 

Від дій зловмисника постраждали громадяни та 13 юридичних осіб. Серед ошуканих – дві благодійні організації та дві державні лікарні, що здійснюють лікування пацієнтів із «COVID-19».

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігуранта та у його автомобілі. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, «чорнові» записи та печатки на сім нових товариств. Усі речові докази направлено на проведення відповідних експертиз. 

Наразі правоохоронці встановлюють коло потерпілих осіб та остаточну суму завданих збитків.

Зловмисника затримано в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Йому вже оголошено про підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує до восьми років ув’язнення. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Слідство триває.

Департамент кіберполіції Національної поліції України