Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила молодика у збуті шкідливих програм типу «майнер» та «стіллер»

У створенні та поширенні шкідливих програм працівники відділу протидії кіберзлочинам Луганщини викрили 20-річного мешканця міста Рубіжне, Луганської області. Так, 20 річний студент поширював серед користувачів ме6режі шкідливе програмне забезпечення типу криптомайнер, стіллер та модифіковану програму для здійснення віддаленого керування персональними комп’ютерами RemoteManipulatorSystem (RMS). 

Спеціалісти з кіберполіції встановили, що за його допомогою зловмисник втрутився в роботу близько 6 тисяч комп’ютерів. Про це свідчать виявлені на його особистій поштовій скриньці листи з InternetID доступами, які він використовував для віддаленого керування ураженими ПК.

За даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

За місцем проживання зловмисника поліцейські провели санкціонований обшук. Під час обшуку, на комп’ютері зловмисника та додаткових носіях інформації, було виявлено велику кількість спеціальних програм для зламування електронних поштових скринь та пошуку вразливих Інтернет сайтів. 

Також виявлено велику кількість текстових документів, в яких зберігались логіни і паролі від зламаних сайтів та інформація з назвами електронних скриньок та їх паролів,  лог-файли від шкідливого програмного забезпечення (стіллера) в яких зберігались крадені паролі від чужих облікових записів та переписки на хакерських форумах, де зловмисник продавав приховані майнери та стілери.

На даний час проводиться детальний аналіз вилучених файлів. Правоохоронці встановлюють інших осіб, які постраждали від злочинних дій цього зловмисника. Після отримання результатів проведених експертиз, вирішуватиметься питання щодо оголошення йому про підозру.