Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила офіс з продажу баз персональних даних

У приміщенні розміщувалося 20 робочих місць для операторів з продажу. Щоденно кожен з них здійснював до 50 тисяч розсилок рекламних повідомлень з пропозицією продажу баз з персональною інформацією. 

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції Нацполіції України, за процесуального керівництва Києво-Святошинської місцевої прокуратури, викрили у Запоріжжі офісне приміщення, звідки група зловмисників налагодила бізнес з продажу баз даних.

Оперативники з кіберполіції встановили, що злочинна група складалася з семи осіб. Її організатором був 26-річний мешканець Запоріжжя. Реклама «послуг» цієї організації здійснювалася за допомогою смс-розсилки. Так, один співробітник офісу мав надсилати до 50 тисяч рекламних повідомлень щодня. Тільки у березні 2018 року зловмисники розіслали майже 1,5 мільйона листів про продаж інформації.

У межах кримінального провадження розпочатого за ч.2 ст. 361 КК України поліцейські провели санкціонований обшук у приміщенні, де здійснювала свою злочинну діяльність група зловмисників. За його результатами, правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку на якій зберігалася інформація з базами даних, мобільні телефони, додаткові флеш носії, 25 тисяч гривень та 36 тисяч доларів США. 

Крім того, з офісу вилучено більше тисячі стартових пакетів різних мобільних операторів та чорнові записи з інформацією щодо об’ємів продажу даних. Наразі правоохоронці встановлюють шляхи отримання доступу до баз даних різних організацій як приватного так і державного сектору. 

Крім того, напередодні, у Запоріжжі оперативники з кіберполіції викрили хакера у продажі персональних даних українців у Росію.

На комп’ютері 21-річного жителя Запоріжжя поліцейські виявили облікові бази даних, що заборонені для розповсюдження. Молодик продавав інформацію щодо близько 2,5 мільйонів даних митних операцій і більше 1,5 мільйона облікових записів поштових електронних скриньок покупцям з України та Російської Федерації. Стартова ціна за базу – 100 доларів США. За даним фактом триває досудове розслідування за ч. 2 ст. 361 КК України.