Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила організатора злочинної групи, яка під приводом продажу автомобілів ошукувала громадян

На веб-сервісах шахраї розміщували оголошення про продаж транспортних засобів за зниженими цінам. У потенційних покупців брали передплату (в основному 30 000 гривень), а потім вигадували причини для очікування автомобіля та зникали. Таким чином їм вдалося привласнити більш ніж пів мільйона гривень.

Кіберполіція встановила, що до складу організованої злочинної групи входило п’ятеро осіб. Діяла вона протягом 2018-2019 років. Викриття чотирьох учасників групи відбулося в липні минулого року. Наразі обвинувальний акт відносно них скеровано до суду.

А днями працівники кіберполіції в Миколаївській області спільно з Управлінням карного розшуку та слідчими Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, під процесуальним керівництвом прокуратури області, затримали 42-річного організатора злочинної групи.

Фігуранти для своєї протиправної діяльності створювали фіктивні юридичні фірми для продажу автомобілів у лізинг. На різних веб-сайтах розміщували оголошення про продаж автівок за заниженими цінами. Коли потенційні покупці телефонували, шахраї повідомляли, що продаж автомобілів здійснюється у лізинг юридичною особою. Свої офіси організована злочинна група розмістила у Миколаєві та Херсоні, де займалася укладанням договорів.

В офісах шахраї запевняли клієнтів про порядність компанії та шляхом обману укладали договір фінансового лізингу, вимагаючи передплату. У середньому вона становила 30 000 гривень. Після цього надавали рахунок юридичної особи та супроводжували до найближчого відділення банку, де клієнти переказували гроші.

Потерпілі повинні були чекати обраний автомобіль, адже він нібито перебував у іншому місті. Потім зловмисники вигадувати причину затримки та просили зачекати ще кілька днів. У результаті покупець так і не отримував машину та втрачав гроші, адже шахраї переїжджали до нового офісу і діяли вже від імені нової фіктивної юридичної особи. Таким чином їм вдалося привласнити більш ніж пів мільйона гривень.

Правоохоронці провели обшук за місцем мешкання фігуранта. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та сім-карти мобільних операторів.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі чоловіку оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 250 000 гривень. Йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Департамент кіберполіції Національної поліції України