Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила подружжя, яке ошукувало громадян під виглядом продажу меблів у соцмережах

Зловмисники розміщували в Інтернеті фіктивні оголошення щодо продажу меблів. Від клієнтів вимагали передплату на банківські картки. Втім, після сплати – покупці ніякого товару не отримували. За такий незаконний «бізнес» фігурантам загрожує до восьми років ув’язнення. 

Співробітники управління протидії кіберзлочинам в місті Києві, спільно зі слідчим відділом Деснянського управління поліції, під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури №3, викрили двох мешканців столиці у шахрайстві.

До кіберполіції за формою зворотного зв’язку на сайті надійшло близько десятка аналогічних звернень громадян щодо шахрайства під виглядом продажу товарів. 

Правоохоронці встановили, що до таких дій причетне подружжя. Чоловік в мнимому вже мав проблеми із законом.

Зловмисники у соцмережі розміщували оголошення про продаж меблів. Головною умовою була передплата. Покупці на банківські картки фігурантів перераховували від 4 тисяч гривень. Після отримання грошей – правопорушники зникали, не виконуючи замовлень.

Таким чином вони ошукали 22 людини. Загальна сума збитків, завданих потерпілим, майже 200 тисяч гривень.

За місцем проживання зловмисників правоохоронці провели обшук. В якості речових доказів вилучено мобільні телефони та банківські картки, що використовувалися у злочинній діяльності. 

Наразі жінку затримано в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. 
Їй оголошено підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Вирішується питання щодо оголошення підозри другому фігуранту. Слідчі дії тривають. 

Для того, щоб не стати жертвами подібного шахрайства при онлайн-шопінгу, кіберполіція радить громадянам здійснювати покупки у перевірених Інтернет-магазинах та обирати післяплату. 

Департамент кіберполіції
Національної поліції України