Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила шахрайську схему оформлення онлайн-кредитів

Фігуранти під приводом допомоги в перерахуванні грошей від свого родича з Польщі виманювали персональні дані громадян. За цю послугу вони обіцяли грошову винагороду. Однак насправді після отримання всіх необхідних даних шахраї оформлювали на людей онлайн-кредити.

Працівники кіберполіції у Луганській області спільно зі слідчими Луганщини, співробітниками СБУ, під процесуальним керівництвом прокуратури Лисичанська, викрили двох мешканців Сєверодонецька, які шахрайським шляхом заволоділи грошима громадян.

Встановлено, що шахрайська схема виглядала так: зловмисники під легендою допомоги в перерахуванні грошей від свого родича з Польщі просили громадян надати свої персональні дані та банківські картки. Після завершення процедури переводу фігурант обіцяв винагороду - 1000 грн. Зазвичай вони обирали молодь і підлітків.

Насправді після отримання всієї необхідної інформації зловмисники оформлювали онлайн-кредити в різних фінансових установах.  Таким чином громадянам завдано збитки на суму понад 150 тисяч гривень.

Правоохоронці провели обшуки за місцями мешкання чоловіків. За результатами вилучено телефони, банківські картки, комп’ютерну техніку, а також наркотичну речовину.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі вирішується питання щодо оголошення фігурантам підозри. Їм загрожує до восьми років ув’язнення. Досудове розслідування триває.

Департамент кіберполіції Національної поліції України