Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила учасника хакерської групи, причетної до атак вірусом-вимагачем і завдання європейським компаніям 40 млн євро збитків

Зловмисники розповсюджували шкідливе програмне забезпечення, яке зашифровувало дані на техніці потерпілих. За відновлення доступу вимагали викуп у криптовалюті. Фігуранта викрили в ході міжнародної поліцейської операції. 

Учасника угруповання встановили співробітники київського управління протидії кіберзлочинам спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції, працівниками Офісу Генерального прокурора та у співпраці з правоохоронцями Німеччини, Нідерландів, Федерального бюро розслідувань та за підтримки Європолу. 

39-річний громадянин України, який наразі мешкає у Німеччині, причетний до масштабних кібератак з використанням програми-вимагача DoppelPaymer. Атаки цим «вірусом» стали можливими завдяки поширеному шкідливому програмному забезпеченню EMOTET.

Програму-вимагач розповсюджували різними каналами, зокрема через фішингові та спам-розсилки з прикріпленими документами, що містили шкідливий код - JavaScript або VBScript. Потрапивши на техніку, шкідлива програма криптувала дані, а за відновлення доступу зловмисники вимагали викуп.

Серед потерпілих - майже чотири десятки європейських компаній, об'єктів критичної інфраструктури і промисловості. Загальна сума збитків сягає 40 мільйонів євро. 

За місцем проживання фігуранта правоохоронці провели обшук. Вилучено техніку, яка використовувалася у протиправній діяльності. Також обшуки відбулися у двох квартирах, які належать зловмиснику, у Києві та Харкові. 

Наразі німецькі правоохоронці встановлюють інших учасників угруповання. Слідчі дії тривають.

 

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України