Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила учасників транснаціональної шахрайської групи у привласненні грошей сотень тисяч осіб по всьому світу

Угруповання ошукало вкладників за схемою псевдоінвестування у криптовалюти та цінні папери. Офіси, call-центри та представництва компанії розташовувалися у багатьох країнах Європи. Загальні збитки сягають понад 200 мільйонів євро на рік.

Співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції, Офісом Генерального прокурора, представниками Європолу, Євроюсту викрили п’ятьох громадян України, які є учасниками масштабної міжнародної злочинної схеми. Документування дій зловмисників відбувалося у взаємодії з правоохоронцями Албанії, Фінляндії, Грузії, Німеччини, Латвії та Іспанії. Розслідування кібершахрайства розпочалося у 2020 році, зокрема і в Україні. Наразі сім країн порушили судові справи за даним фактом.

Зловмисники мали власні вебресурси, на яких пропонували вкладникам отримання надприбутків від інвестування у криптовалюту, торгівлі цінними паперами (акції, облігації, ф’ючерси, опціони). На платформах імітувалося зростання активів, однак інвестори не мали змоги перевести «зароблене» у готівку. 

Для переконання потенційних вкладників зловмисники утворили call-центри у кількох країнах Європи. Там працювало понад 2 тисячі осіб. На території України діяло три таких сall-центри, п'ятеро фігурантів відповідали за організацію їхньої роботи.

За даними Європолу, від протиправної діяльності транснаціонального угруповання постраждали сотні тисяч осіб по всьому світу. Збитки оцінюються у понад 200 мільйонів євро на рік. 

В оселях фігурантів, а також за адресами розташування call-центрів, у Києві та Івано-Франківську, правоохоронці провели обшуки. Вилучено понад 500 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони. Одночасно обшуки проходили в інших країнах за місцями проживання решти учасників групи. 

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. 

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України