Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила відомого хакера, який продавав персональні та фінансові дані жителів ЄС та США

Фігурант продавав бази даних з логінами та паролями до електронних поштових скриньок на спеціалізованих форумах. Загалом під час обшуку у хакера виявлено 3 терабайти викрадених і зламаних паролів.

Співробітники кіберполіції в Івано-Франківській області спільно зі слідчими поліції, Службою безпеки України, під процесуальним керівництвом Тисменицької прокуратури, викрили відомого на спеціалізованих сайтах і форумах хакера. 

Кіберполіція встановила, що на початку минулого року фігурант виклав на одному із форумів оголошення про продаж з 773 мільйонів адрес електронної пошти та 21 мільйон паролів.

Запропонована хакером «збірка» обсягом 87 ГБ становить лише невелику частину із загального обсягу даних, якими він заволодів. Подібних баз викладених і зламаних паролів у хакера виявлено більше 3 ТБ. До них входили персональні та фінансові дані жителів ЄС та США.

Під час досудового розслідування зафіксовано факт продажу баз даних з логінами та паролями до електронних поштових скриньок, пін-кодами до банківських карток, електронних гаманців криптовалют, рахунків PayPal, відомостями про комп’ютери, зламані для  їхнього подальшого використання в бот-мережах чи для організації DDoS-атак.

Правоохоронці провели обшуки за місцем роботи та проживання хакера. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, телефони, магнітні носії інформації, 187 тисяч гривень, понад 5 тисяч доларів.

Триває досудове розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 1 ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України. 

Наразі вирішується питання щодо оголошення хакеру про підозру. Йому загрожує до 6 років ув’язнення. 

Департамент кіберполіції Національної поліції України