Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила хакера та припинила поширення модифікованого ним вірусу

Хлопець виявився студентом одного із технічних навчальних закладів. Наразі вирішується питання щодо оголошення йому підозри.

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції та слідчого відділу поліції Полтавщини, під процесуальним керівництвом прокуратури Полтавської області, встановили хакера який за допомогою модифікованого вірусу отримував несанкціонований доступ до інформації, яка зберігалася на комп’ютерах потерпілих. 

Ним виявився 17-річний студент одного із техічних навчальних закладів Полтавщини. Молодик, модифікував шкідливе програмне забезпечення, після чого розповсюджував його у мережі Інтернет. Основною метою таких його дій було отримання доступу до операційних систем уражених комп’ютерів. 

В подальшому, отримавши доступ до операційної системи зараженого комп’ютера, хакер мав можливість копіювати всю файлову систему, логіни та паролі в браузері, отримувати віддалений доступ до комп’ютера, здійснювати запис роботи робочого столу та вчиняти будь-які несанкціоновані дії з цього ПК.

За даним фактом поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

Поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання зловмисника, звідки вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони хакера, які він використовував у своїй злочинній діяльності. Під час попереднього огляду його техніки, спеціалісти з кіберполіції виявили інформацію, яку хакер встиг скопіювати з комп’ютерів жертв. Наразі вилучену техніку направлено на експертизу.

Досудове розслідування триває. Працівники кіберполіції встановлюють осіб, які стали жертвами злочинних дій хакера та проводять подальший збір доказів його протиправної  діяльності.