Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила хакера у модифікації вірусних програм

Модифіковане зловмисником шкідливе програмне забезпечення використовувалося для викрадення персональних даних власників уражених комп’ютерів, а також прихованого майнінгу. Таким чином було інфіковано більше 2,5 тисяч комп’ютерів.
Працівники Полтавського відділу Департаменту кіберполіції України спільно з детективами слідчого управління поліції у Полтавській області, під процесуальним керівництвом прокуратури Полтавської області, викрили 32-річного чоловіка у модифікації та розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення. 
Зловмисник модифікував шкідливе програмне забезпечення, яке призначалося для несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів. Отримавши доступ до враженого комп’ютера, зловмисник отримував усі відомості про збережені у баузері логіни, паролі, дані банківських карт, дані про гаманці криптовалют та файли з робочих столів.
Загальна кількість інфікованих комп'ютерів становить понад 2,5 тисячі.

За місцем проживання зловмисника поліцейські провели санкціонований обшук. Відтак, з місця вилучено мобільний телефон та комп’ютерну техніку. Під час її попереднього огляду, спеціалісти з кіберполіції виявили на комп’ютері чоловіка модифіковане ним шкідливе програмне забезпечення. 

За даним фактом розпочато кримінальне провадження провадження за ст.361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України та  ч.2 ст. 361 (Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж). Зловмисника затримано в порядку статті 208 КПК України. Вирішується питання щодо оголошення йому про підозру.