Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила хакера у створенні вірусів для викрадення персональних даних громадян

Мешканець Запоріжжя використовував власноруч створене шкідливе програмне забезпечення для отримання доступу до конфіденційної інформації користувачів. Зокрема, логінів і паролів інтернет-банкінгу та акаунтів в соціальних мережах. Під час санкціонованого обшуку у його помешканні поліцейські вилучили речові докази. На даний час закінчено досудове розслідування. Справу з обвинувальним актом направлено до суду.

Працівники кіберполіції Запорізької області викрили злочинну діяльність 30-річного мешканця міста Запоріжжя, який здійснював несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів. 

​Встановлено: чоловік створив шкідливе програмне забезпечення, яке потрапивши в комп’ютер потерпілого за заздалегідь прописаним алгоритмом, викрало паролі і логіни  користувачів інтернет-банкінгу та акаунтів в соціальних мережах. Крім того, розроблена хакером програма надавала доступ до ураженої техніки, у результаті чого зловмисник міг стежити за власником комп’ютера.

Під час розслідування кримінального провадження, відкритого за ознаками ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), поліцейські провели санкціонований обшук.

У його помешканні поліцейські вилучили персональний комп’ютер, мобільній телефон та флеш-накопичувачі. Під час огляду вилученої техніки, спеціалісти з кіберполіції виявили створене зловмисником шкідливе програмне забезпечення.​

Мешканцю Запоріжжя повідомлено про підозру. За цим фактом закінчено досудове розслідування, а матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом направлені до суду. Наразі поліція встановлює коло осіб, які постраждали  від протиправної діяльності фігуранта.

Щоб уберегти свій персональний комп’ютер від подібних шкідливих програм, кіберполіція радить користувачам:

• встановлювати актуальні оновлення операційної системи;

• використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх;

• не здійснювати завантаження невідомих і підозрілих файлів або архівів;

• не переходити за підозрілими електронними посиланнями (в соцмережах, пошті тощо);

• робити регулярні резервні копії інформації з Вашого комп’ютера