Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила хакера, який за криптовалюту надавав у користування власноруч створені віруси

Шкідливе програмне забезпечення призначалося для пошуку вразливостей на веб-сайтах та подальшого несанкціонованого копіювання баз даних різноманітних веб-додатків. Для анонімізації своїх дій зловмисник використовував веб-ресурси Російської Федерації та здійснював управління вірусом з використанням віддаленого RDP протоколу.

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції встановили, що хакер у мережі називав себе «AntonShesar»та «Сatona». Він займався створенням та збутом шкідливого програмного забезпечення, яке призначене для втручання в роботу серверного обладнання, з подальшим несанкціонованим копіюванням баз даних, які на ньому знаходяться.

Оперативники з кіберполіції встановили, що 22-річний уродженець Черкаської області на різноманітних хакерських форумах пропонував свої послуги з надання в оренду шкідливого програмного забезпечення.

З метою конспірації хакер розміщував посилання на завантаження розробленого ним вірусу на веб-ресурсі, що знаходився на території Російської Федерації, а управління вірусом здійснювалося з використанням віддаленого RDP протоколу.

Поліцейські провели одночасно три санкціоновані обшуки на території Черкаської та Київської областей. За їх результатами правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з якої здійснювалося віддалене керування веб-ресурсом та шкідливим програмним забезпеченням.

Крім того, у його помешканні було виявлено дані облікових записів, з використанням яких здійснювалося керування веб-сервером із розміщених на них вірусів. Також, виявлено файли з інформацією щодо більш як 5 тисяч скомпрометованих облікових записів.На додаткових носіях інформації виявлено інформацію щодо ще 10 тисяч облікових записів електронних скриньок, доступ до яких було отримано незаконно.

Триває досудове розслідування у межах розпочатого кримінального провадження за ст. 361 (несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж) КК України.