Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила харків’янина, який займався незаконними операціями з електронними грошима

Фігурант здійснював обмін електронних грошей через Телеграм-акаунти, використовуючи платіжні системи, заборонені до використання в Україні.

Працівники Департаменту кіберполіції, УПК в Харківській області спільно зі слідчими ГСУ викрили 26-річного чоловіка у неправомірному використанні електронних грошей.

Кіберполіція встановила, що чоловік створив та адміністрував сайт, на якому рекламував послуги з онлайн обміну електронних грошей, криптовалюти та проводив фінансові операції з електронними грошима російських платіжних систем, заборонених на території України. 

Для підвищення прибутковості онлайн-обмінника фігурант здійснював DDos-атаки на сайти з надання онлайн-обміну своїх конкурентів.

Для цього зловмисник використовував власні Телеграм-акаунти, готівку видавав клієнтам через власну мережу стаціонарних пунктів обміну валют в Харкові.

Особи, які бажали здійснити фінансові операції з електронними грошима, оформлювали заявку на Телеграм-каналі фігуранта. Клієнт перераховував кошти на банківський рахунок чоловіка  в національній валюті та отримував еквівалент на електронні чи криптогаманці заборонених платіжних систем, або отримував готівку в пункті обміну валют.

Зазвичай вказані електронні платіжні системи використовуються злочинними елементами для протиправної діяльності та відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом, у зв’язку із неможливістю відстеження їх походження правоохоронними органами.

Правоохоронці провели обшуки за місцем мешкання чоловіка, пунктах обміну валют, в результаті чого вилучили комп'ютерну техніку, термінали мобільного зв'язку. 

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення),  ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Чоловіку загрожує позбавленням волі на строк до восьми років. Досудове слідство триває.

Процесуальне керівництво у кримінальному проваджені здійснює Офіс Генерального прокурора.

 

Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області

ДК НПУ