Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила жительку Миколаєва, яка під виглядом продажу одягу в інтернеті ошукала понад 600 громадян

Зловмисниця створювала сторінки у соцмережі, де продавала одяг, якого не мала в наявності. Від покупців жінка отримувала повну передплату за товар, а після надходження коштів блокувала клієнтів та не виходила на зв’язок. За такі дії їй загрожує до восьми років за ґратами. 

25 листопада співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції НПУ спільно зі слідчими Інгульського відділу поліції за процесуального керівництва прокуратури виявили та припинили діяльність онлайн-шахрайки. 
У ході санкціонованого обшуку за місцем мешкання зловмисниці в обласному центрі правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку і мобільні телефони, на яких встановлена наявність облікових записів, що підтверджують факти злочинної діяльності, сім-карти різних операторів, банківські картки, нотатки з записами. Речові докази будуть направлені на експертизу. 

Для конспірації шахрайка більше одинадцяти разів у соціальній мережі змінювала назви своїх декількох онлайн магазинів, які налічували від семи до тринадцяти тисяч підписників. Задля того, щоб зацікавити покупців, жінка періодично змінювала асортимент та продавала товар за значно зниженими цінами, а тих клієнтів, які писали негативні відгуки щодо її бізнесу – видаляла та блокувала. 

За попередніми даними таким чином зловмисниця у соціальній мережі ошукала понад 600 громадян з різних регіонів України. Наразі поліцейські встановлюють остаточну кількість потерпілих та суму завданих їм збитків. 

За вказаним фактом триває досудове розслідування, розпочате за ознаками ч. 3 ст. 190 КК України «Шахрайство». Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Наразі вже зібрана доказова база та готуються матеріали для вручення зловмисниці підозри. 

Шановні громадяни, купуючи речі в інтернеті, будьте обережними, аби не натрапити на шахраїв. Не поспішайте сплачувати чи надсилати повну передплату за вимогою продавця. Користуйтесь послугою накладеного платежу вже після отримання замовлення або купуйте товари у вже перевірених інтернет-продавців.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області