Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила жителя Київщини у збуті підробленої медичної документації

Правопорушник в Інтернеті рекламував послуги з виготовлення підроблених медичних довідок. Фейкову документацію, зокрема і COVID-сертифікати, він виготовляв самотужки. Клієнти фігуранта не проходили жодних медичних оглядів чи процедур.

Протиправну діяльність 34-річного жителя міста Ірпінь викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Київській області.

Встановлено, що фігурант створив сайт і канали у месенджерах, де пропонував виготовлення та продаж медичних довідок різних форм, зокрема міжнародних COVID-сертифікатів. Фейкову документацію чоловік виготовляв самотужки за допомогою поліграфічного обладнання та медичних голограм.

Замовники довідок не проходили жодних медичних оглядів чи процедур, а лише надавали свої дані для оформлення підроблених документів. Вартість довідки про «проходження» профогляду стартувала від 200 гривень, підроблений COVID-сертифікат коштував 800 гривень. Готові довідки чоловік надсилав замовникам поштою.

Із залученням працівників карного розшуку поліції Київської області в оселі фігуранта провели обшук. Вилучено комп’ютерну техніку, принтери, 24 мобільні телефони, банківські картки, а також понад 200 бланків медичних довідок. Під час обшуків працівники поліції також виявили близько сотні готових до відправки підроблених довідок, зокрема COVID-сертифікатів.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі.

Процесуальне керівництво здійснює Бучанська окружна прокуратура.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України