Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила злочинне угруповання у збуті понад 40 тисяч підроблених ПЛР-тестів та Covid-сертифікатів

Десятеро фігурантів виготовляли та продавали тести з негативним результатом на коронавірус, а також паперові сертифікати про вакцинацію. Щомісячний прибуток зловмисників сягав 4 мільйони гривень. Під час обшуків поліцейські вилучили печатки медзакладів та особисті печатки лікарів. Наразі їхнє походження встановлюється.

Злочинну діяльність угруповання викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області спільно зі слідчими обласної поліції та представниками Мінцифри.

Десятеро осіб у соцмережах приймали замовлення щодо виготовлення ПЛР-тестів на коронавірус, а також COVID-сертифікатів. Замовники послуг не проходили жодних лабораторних досліджень та процедури щеплення, а лише надавали свої дані для оформлення документації. Серед клієнтів були й туристичні агенції. Вартість підробленого тесту становила 400 гривень, а COVID-сертифікат коштував 1500 гривень, однак представники турагенцій «перепродавали» їх за вищою ціною.

Як встановили правоохоронці, діяло угруповання близько року і за цей час встигло виготовити понад 40 тисяч підроблених довідок та близько 500 підроблених сертифікатів. Щомісячний прибуток зловмисників сягав 4 мільйони гривень. У своїй діяльності фігуранти незаконно використовували логотип медичної лабораторії та печатки різних медичних установ.

Крім цього, працівники поліції попередили продаж понад 100 фейкових сертифікатів про вакцинацію. Зловмисники напередодні прийняли замовлення на їхнє виготовлення. 

Правоохоронці провели 23 обшуки за місцями мешкання фігурантів, їх автомобілях та в офісах, на території Київської, Харківської та Запорізької областей. В результаті вилучено комп’ютерну техніку, телефони, банківські картки, грошові кошти, печатки та штампи медичних закладів, а також особисті печатки лікарів. Наразі поліцейські встановлюють їхнє походження.

До проведення обшуків також було залучено працівників полку поліції особливого призначення.

Семеро зловмисників, у тому числі організатор, затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 3 ст. 229 (Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару), ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо оголошення підозри. За скоєне зловмисникам може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Процесуальне керівництво здійснює Харківська обласна прокуратура.

Департамент кіберполіції Національної поліції України