Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила злочинне угруповання, яке ошукало громадян на 10 мільйонів гривень за схемою перевипуску SIM-карт

У розпорядженні фігурантів були бази даних клієнтів мобільних операторів та банків. За цією інформацією вони здійснювали віддалену заміну SIM-карт фінансових номерів для подальшого доступу до онлайн-банкінгу. 

Злочинну схему викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та працівниками служби безпеки банку.

Троє чоловіків віком 32-36 років купували на хакерських форумах у DarkNet бази даних клієнтів операторів мобільного зв’язку та банківських установ. Наявні дані дозволяли фігурантам здійснювати перевипуск SIM-карт та отримати доступ до онлайн-банкінгу потерпілих. Гроші громадян зловмисники виводили на рахунки підставних осіб.

Персональні дані громадян фігуранти також використовували для оформлення онлайн-кредитів. 

Таким чином шахраї ошукали понад дві сотні громадян. За попередніми підрахунками, сума збитків може сягати 10 мільйонів гривень. 

Правоохоронці провели 21 обшук за місцями проживання фігурантів у Дніпропетровській, Полтавській областях та у Києві. Вилучено та направлено на експертні дослідження комп’ютерну техніку, яка використовувалася у протиправній діяльності. 

Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Фігурантам оголошено про підозру, їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України. Слідчі дії проводилися спільно з працівниками СБУ.

Департамент кіберполіції Національної поліції України