Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила злочинну групу, що ошукала українців більш як на 10 мільйонів гривень

Працівники Департаменту кіберполіції та слідчі Подільського управління столичної поліції, за процесуального керівництва Київської місцевоїпрокуратури № 7, встановили: до складу злочинної групи входило 10 осіб. Усі вони віком від 32 до 52 років. Організатором групи виявилася 33-річна киянка. 

Свою діяльність вони імітували як представництва реальних, діючих юридичних осіб. Для зручності, орендували офіси у містах Києві та Запоріжжі, до роботи у яких було залучено більш як 150 найманих працівників. 

Група займалася шахрайськими схемами, пов’язаними із продажем автомобілів. Основними їх клієнтами були українці, які намагалися заощадити під час купівлі автомобіля. Так, у своїх рекламних оголошеннях шахраї значно занижували вартість транспортного засобу та пропонували «вигідні» знижки кожному із клієнтів.

Для поширення інформації щодо своєї діяльності зловмисники використовували усі наявні методи комунікації з клієнтами: розсилку, соціальні мережі, банерну рекламу, сайти оголошень за автомобільною тематикою, тощо.

Отримавши замовлення на купівлю автомобіля, вони використовували методи психологічного впливу, аби спонукати клієнта зробити передплату. Зазвичай ця сума становила третину від вартості усього транспортного засобу. Отримавши кошти шахраї блокували клієнта та унеможливлювали усі його спроби зв’язатися з продавцем.

За місцем розташуванням офісів шахраїв сьогодні, 18 квітня, працівники кіберполіції провели санкціоновані обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, чорнові записи, гроші, інформацію щодо бухгалтерських операцій та змінні носії інформації. 

Кримінальне провадження розпочато за ч.4 ст. 190 (Шахрайство) КК України. П’ятьох із них, на чолі з організатором групи, затримано по ст. 208 КПК України. Вирішується питання щодо ролі ще п’ятьох співучасників. Причетним до вчинення цього кримінального правопорушення загрожує до дванадцяти років ув’язнення з конфіскацією майна.

У кіберполіції відмічають, що зловмисники поклали ідею представництва інтересів юридичних осіб, з метою використання у своїй злочинній діяльності їх реквізитів. Серед таких юридичних осіб:

  • ТОВ «ЮНІВЕРС-АРГО»
  • ТОВ «КАПІТАЛТРАНСІНВЕСТ»
  • ТОВ «СМАРТ-І»
  • ТОВ «АСКО-УКРТРЕЙД»
  • ПП “АВТЕХ”, 
  • ПП “КОНСАЛ-ДІ” 
  • ПП “ЕВРОКОНСЛАСТІНГ УКРАЇНА”

Тож кіберполіція закликає громадян, які стали жертвами цих шахраїв повідомити про це до Подільського управління Національної поліції в   м. Києві або ж використовуючи формою зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.