Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила злочинну групу у продажі інформації військового характеру

За попереднього інформацією зловмисники купували відповідні бази з інформацію у DarkNet та продавали її зацікавленим особам. Для цього вони створили відповідний сайт, який зареєстрували за кордоном. Наразі кіберполіція встановлює яким чином відбувався витік інформації з обмеженим доступом.


 

Працівники кіберполіції Івано-Франківської області спільно з оперативниками УСБУ Львівщини, за процесуального керівництва Івано-Франківської місцевої прокуратури, встановили осіб, причетних до створення сайту для продажу даних з державних реєстрів.

Для унеможливлення ідентифікації власників ресурсу, сайт розміщувався на іноземному сервері. Інформація, яка збувалася, містила у собі відомості щодо експорту та імпорту товарів на територію України, в тому числі щодо закупівлі та переміщення військової техніки. Їх клієнтська база налічувала близько півсотні зацікавлених осіб, серед яких і мешканці Російської Федерації.

Вартість послуг залежала від обсягу даних, які незаконно реалізовували.

Під час проведення обшуків за адресами мешкання та в офісі учасників злочинної групи правоохоронці вилучили техніку на якій розміщувалися бази з інформацією обмеженого доступу. Крім того, було вилучено банківські картки, які зловмисники використовували для обготівковування коштів, отриманих від продажу баз даних.

Подію кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації) та ч.2 ст.361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп’ютерах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства) КК України.

Кіберполіція наразі встановлює яким чином інформація з обмеженим доступом потрапила у відкритий доступ.

Департамент кіберполіції України