Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила злочинну групу у шахрайстві з програмами лояльності мережі супермаркетів

Учасники злочинної групи використовували вразливості електронної системи програми лояльності всеукраїнської мережі супермаркетів для виведення коштів з рахунків товариства. За час своєї діяльності зловмисники змогли вивести з їх рахунків більш як 2 мільйони гривень. Усіх учасників групи встановлено. Працівники кіберполіції повідомили про наявну вразливість спеціалістам з технічної підтримки цього підприємства. Наразі її усунуто. 

Працівники кіберполіції в Дніпропетровській області спільно зі слідчими поліції Дніпропетровщини, за процесуального керівництва прокуратури Дніпропетровської області, встановили: до складу групи входило п’ять осіб. Усі вони мешканці Дніпропетровщини віком від 30 до 45 років. 

Отримавши інформацію щодо вразливості програмного забезпечення, призначеного для роботи програми лояльності для клієнтів мережі супермаркетів, зловмисники використали її для особистого збагачення. Так, використовуючи отримані дані вони мали можливість обготівковувати зараховані бонусні кошти через каси магазинів. Всі шахрайські дії проводилися під час роботи в особистому кабінеті користувача, встановленому у додатку управління бонусною карткою. При цьому, первинний балансовий рахунок на картках шахраї відновлювали через певні програмні маніпуляції в додатках, фактично не поповнюючи рахунки. Це давало можливість їм проводити зняття коштів повторно необмежену кількість разів.

Бонусні картки зловмисники оформлювали за допомогою підроблених, втрачених та викрадених паспортів і документів.

За пів року фігуранти  провели більше 2 тисяч операцій зі зняття готівки з вищевказаних карток. За попередніми даними, торгівельній мережі спричинено збитків на суму близько 2-х мільйонів гривень.

Правоохоронці провели декілька обшуків за місцями проживання учасників злочинної групи, де вилучили додаткові носії інформації, банківські катки та картки учасників програми лояльності всеукраїнської мережі магазинів. Крім того, за місцем проживання одного із учасників групи, поліцейські вилучили майже пів сотні пакетів із вмістом наркотичних засобів, бойовий пістолет та патрони до нього.

Трьом учасникам групи вже оголошено про підозру. Одного з них затримано в порядку ст. 208 КПК України з додатковою правовою кваліфікацією його дій, що передбачена ч. 1 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) та ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України. Вирішується питання щодо оголошення підозри ще двом учасникам групи.

Департамент кіберполіції України