Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила злочинну групу у зламі ліцензійних систем захисту стоматологічного програмного забезпечення

Фігуранти спеціалізувалася на зламі програмного забезпечення стоматологічних 3D-сканерів. Збиток компанії-правовласнику програмного комплексу становить більше мільйона гривень. Організатору групи вже оголошено про підозру.

Працівники Управління протидії кіберзлочинності спільно зі слідчими поліції Дніпропетровській області, під процесуальним керівництвом прокуратури, припинили діяльність злочинної групи. 

Встановлено, що до її складу входило двоє осіб: 25-річний організатор і його 35-річний спільник. Фігуранти були обізнані з роботою спеціалізованої комп’ютерної техніки, обладнання та відповідного програмного забезпечення, яке використовується для виготовлення та модифікації зубних протезів. При цьому вони добре знали про високий попит стоматологічних центрів на високофункціональне програмне забезпечення, що дозволяє управляти стоматологічними 3D-сканерами, а відтак вирішили з порушенням авторського права продати популярний інженерний програмний комплекс для управління такими сканерами. Зловмисники попередньо зламували ліцензійні системи захисту цього комплексу, що встановлювалися розробником програмного забезпечення.

Отримання замовлень на даний програмний комплекс здійснювалося організатором групи. Для цього він створив низку веб-ресурсів у мережі Інтернет, акаунти у соціальних мережах та зареєструвався на спеціалізованих стоматологічних форумах.

Покупцям пропонувався вказаний комплекс зі зламаним кодом захисту або віддалений його злам та налаштування. Всі операції по його налаштуванню виконував співучасник. У результаті замовник міг безкоштовно користуватися цим продуктом без підтвердження ліцензійних умов його використання.

Програмне забезпечення позиціонувалося зловмисниками як таке, що пройшло процедуру «модифікації». Вартість одного замовлення становила від 500 до 1000 доларів. Оплата відбувалась на підконтрольні карткові рахунки та електронні гаманці. Надалі організатор обготівковував гроші та розподіляв між собою та учасником групи.

Злочинна група діяла з травня минулого року. За цей час вона спричинила збиток компанії-правовласнику програмного комплексу на суму більше мільйона гривень.

Правоохоронці провели обшуки за місцями мешкання, реєстрації та у транспортному засобі учасників злочинної групи.  За результатами вилучено комп’ютерну техніку, носії інформації, 3D-стоматологічні сканери, мобільні телефоні, банківські платіжні карти, гроші та «чорнові» записи.

Організатору групи вже оголошено про підозру за ч. 2 ст. 176 (Порушення авторського права і суміжних прав) Кримінального кодексу України. Наразі вирішується питання щодо оголошення підозри співучаснику.

Триває досудове розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 176 та ч. 2 ст. 361 КК України (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). Зловмисникам загрожує до 6 років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції України