Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція виявила організатора порностудії, який використовував дітей для створення порнографічного контенту

Фото та відео матеріали за участі українських дітей зловмисник продавав каналами закритої частини мережі інтернет. Наразі встановлено 5 дітей віком від 9 до 17 років, які стали жертвами цього чоловіка. Завдяки міжнародній співпраці з британськими колегами та процесуального керівництва Полтавської прокуратури, його діяльність вдалося задокументувати, а самого організатора – затримати.

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України від правоохоронних органів Великобританії (National Crime Agency та Регіонального підрозділу організованої злочинності Уест-Мідлендс) отримали оперативну інформацію, що на території України може функціонувати студія, в якій виготовляють порнографічні відео за участі дітей. Відзнятий студією заборонений контент розповсюджувався та збувався через різноманітні ресурси та майданчики анонімного сегменту мережі Інтернет (TOR).

Детективи слідчого управління Нацполіції в Полтавській області за даним фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) КК України. 

Відтак, працівники кіберполіції встановили 50-річного киянина, який протягом останніх декількох років займався створенням та поширенням дитячої порнографії. Свою студію чоловік організував орендуючи декілька фотостудій у місті Києві. Зокрема, він самостійно режисерував, приймав участь та проводив фото та відеозйомку матеріалів порнографічного характеру за участі дітей. Відзнятий контент він продавав в анонімному сегменті мережі Інтернет для клієнтів, яких підшуковував на спеціалізованих форумах. 

Прикриваючись діяльністю професійного фотографа, зловмисник входив у довіру до неповнолітнім. При цьому, володіючи відповідними знаннями,  він використовував методи психологічного впливу на дітей. Пізніше - починав схиляти їх до статевих зносин.    

Участь у відеозйомках він приймав самостійно, а також із залученням свого 21-річного спільника. За такі зйомки він сплачував неповнолітнім від півтисячі до 1,5 тисячі гривень. Сам контент в подальшому збувався до країн Європейського Союзу, Азії та країн Америки. Наразі встановлено 5 дітей віком від 9 до 17 років, яких зловмисник залучав до такої протиправної діяльності.

Зловмисник використовував надійні заходи анонімізації. Після того як у мережі почала ширитися інформація щодо його протиправної діяльності, він почав знищувати докази. Відтак, 23 лютого, було прийнято рішення щодо його затримання та проведення відповідних обшуків за місцем проживання зловмисника. Так, обшуки було проведено у місті Києві працівникамикіберполіції, детективами слідчого управління поліції Полтавської області, за процесуального керівництва прокуратури Полтавщини та із залученням спецпризначенців КОРД. 

Поліцейські виявили та вилучили підручники  з неврології раннього дитячого віку, підліткової психіатрії, поведінки підлітків, а також фотоплівки, фотокамери, записники, платіжки про перерахування організатору грошових коштів від громадянина іншої держави. Також  вилучили банківські картки, металеві ланцюги, апаратуру для проведення зйомок та гроші. 

Крім того, під час проведення обшуку в орендованій квартирі організатора було виявлено двох неповнолітніх дівчат, яких фігурант хотів використати для створення відео порнографічного характеру. 

50-річного організатора затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Вилучену під час обшуків техніку та предмети передано для подальшого призначення необхідних експертиз. Тривають заходи щодо встановлення малолітніх та неповнолітніх дітей, які піддавалися сексуальній експлуатації.