Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція виявила хакера, який інфікував тисячі комп’ютерів із 50 країн світу

За попередньою інформацією, мешканець Львівщини модифікував одне із шкідливих програмних забезпечень та інфікував їм майже дві тисячі пристроїв з більш як півсотні країн світу. Працівники кіберполіції наразі встановлюють яким чином відбувалося інфікування комп’ютерів та надають рекомендації, як перевірити свій пристрій на наявність шкідливого програмного забезпечення.

Працівники Карпатського управління кіберполіції спільно з колегами з Управління інформаційних технологій та програмування у Східному регіоні Департаменту кіберполіції, за процесуального керівництва Львівської місцевої прокуратури №1, викрили факт поширення та використання шкідливого програмного забезпечення призначеного для віддаленого доступу та управління комп’ютером жертви.

За даним фактом слідчі поліції Львівщини розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

Працівники кіберполіції під час проведення досудового розслідування викрили у причетності до вчинення злочину 42-річного мешканця Львівщини. Він, на власному комп’ютері встановив програмний центр управління троянської програми та модифікував його. В подальшому, зловмисник розповсюджував клієнтські версії вірусу.

Спеціалісти з кіберполіції провели аналіз шкідливого програмного забезпечення. Встановлено, що вірус надає повний віддалений доступ до підконтрольних комп’ютерів. Зокрема – можливість завантажувати та відвантажувати файли, керувати автозавантаженням і службами, віддалено управляти реєстром, встановлювати і видаляти програми, робити скріншоти з віддаленого екрану, перехоплювати звук з мікрофона і відео з вбудованих або зовнішніх камер.

Крім того, вірус DarkComet має кейлоггер (моніторинг натиснутих клавіш), монітор буфера обміну, цілий набір утиліт для роботи з мережею, а також надавав можливість зловмиснику віддалено вимикати і перезавантажувати уражений комп’ютер. Програма використовує бек-коннект, тобто сама ініціює з'єднання з керуючою машиною.

За місцем проживання зловмисника поліцейські провели обшук. Під час обшуку було вилучено ноутбук, заражений шкідливим програмним забезпеченням, та стаціонарний комп’ютер. Під час попереднього огляду техніки, на комп’ютері хакера спеціалісти з кіберполіції виявлили адмін-панель доступу до заражених комп’ютерів шкідливим програмним забезпеченням, його інсталяційні файли, знімки екрану з підконтрольних комп’ютерів. Вилучену техніку направлено на проведення комп’ютерно-технічної експертизи.

Рекомендуємо перевірити вашу операційну систему на наявність вказаного вірусу!

Для цього необхідно:

відкрити командний рядок: затиснути клавішу «Windows» на клавіатурі, потім клавішу «R». Запуститься вікно «виконати», в якому наберіть «cmd» і натисніть ENTER  або кнопку OK.

Далі, у відкритому командному рядку введіть команду «netstat -nao» і натисніть ENTER. Ви побачите список з’єднань, серед яких вам потрібно знайти з’єднання з хостом 193.53.83.233 та портом 1604 або 81.

Якщо ви знайдете з’єднання із зазначеною ІР адресою — рекомендуємо зв’язатись із нами через форму зворотнього звязку.

Крім того, при використанні комп’ютерів будьте обачливими та виконуйте найпростіші правила інформаційної безпеки:

- не працюйте та не запускайте програми під обліковим записом адміністратора системи;

- відмовтеся від програмного забезпечення або його оновлення, що потребує додавання у «список виключення» систем захисту комп’ютера;

- оновіть антивірусне програмне забезпечення та запустіть повне сканування системи та зовнішніх носіїв інформації, уважно відноситися до попереджень антивірусного програмного забезпечення та систематично його оновлюйте;

- у разі отримання тривоги від системи захисту комп’ютера (антивіруса, фаєрволу тощо) не перешкоджайте діям за замовчуванням антивірусу (блокування, видалення, карантин, тощо). Пам’ятайте: спростувати небезпеку, про яку повідомив антивірус, може лише кваліфікований спеціаліст з інформаційної безпеки;

- відключіть автоматичні оновлення та в ручному режимі оновлюйте програмне забезпечення та додатково перевіряйте його на авторитетних ресурсах, призначених для аналізу підозрілих файлів, наприклад:

https://www.virustotal.com/

https://malwr.com/

https://www.reverse.it/