Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Харкова викрила злочинне угруповання у привласненні грошей клієнтів поштової служби

Зловмисники у телефонних розмовах дізнавалися у представників інтернет-магазинів дані доступу до електронних кабінетів на сайті поштової компанії. Далі в особистих кабінетах прив’язували до всіх експрес-накладних номери підконтрольних банківських карт та отримували гроші за відправлення. Збитки сягають понад мільйон гривень.

Шахрайську схему викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам Харківщини спільно зі слідчим управлінням обласної поліції.
30-річний організатор злочинної групи та кілька виконавців відбувають покарання у місцях позбавлення волі, звідки координують діяльність інших членів злочинної групи, котрі перебувають на свободі.

Зловмисники оформлювали фіктивні замовлення в інтернет-магазинах з відправкою накладеним платежем. Далі телефонували продавцям, представляючись співробітниками поштової компанії, та випитували коди доступу до особистих кабінетів. Після – в особистих кабінетах на сайті поштової служби підміняли реквізити для оплати експрес-накладних. В результаті гроші покупців надходили на підконтрольні зловмисникам рахунки.
За попередніми підрахунками, клієнтам компанії завдано понад мільйон гривень збитків.

Правоохоронці провели 24 обшуки в оселях фігурантів та за місцями відбуття покарання у Харкові та Сумській області. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, сім-карти.

Трьох членів групи затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Наразі правоохоронці встановлюють усіх причетних до незаконної діяльності.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення організованою групою або злочинною організацією), чч. 1,2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Фігурантам оголошено про підозру, їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Харківська обласна прокуратура. Слідчі дії проводилися спільно з регіональним управлянням СБУ та працівниками Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України.


Департамент кіберполіції Національної поліції України