Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Херсонщини викрила злочинну групу у телефонних шахрайствах

Зловмисники, перебуваючи у слідчому ізоляторі, привласнювали гроші з банківських карток громадян. Фігуранти телефонували потерпілим під виглядом працівників банку та дізнавалися необхідну для здійснення транзакцій інформацію.

Шахрайську схему викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Херсонській області спільно з детективами слідчого управління обласної поліції. Троє чоловіків телефонували громадянам, видаючи себе за співробітників банку. У телефонних розмовах зловмисники дізнавалися реквізити карток, зокрема номер, термін дії картки, CVV-код та код авторизації. Ці дані вони використовували для несанкціонованого доступу до онлайн-банкінгу громадян. Надалі гроші потерпілих переводили на підконтрольну банківську картку, оформлену на підставну особу. Шахрайську схему фігуранти реалізовували перебуваючи під вартою.

Правоохоронці спільно з працівниками слідчого ізолятора провели обшук за місцем відбуття покарання зловмисниками. За результатами вилучено телефон, SIM-картки, «чорнові» записи з реквізитами платіжних карток потерпілих.

Фігурантам оголошено про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до дванадцяти років ув’язнення. Процесуальне керівництво здійснює Херсонська обласна прокуратура.

Кіберполіція закликає громадян не повідомляти нікому дані банківських карток, особливо CVV-код, термін дії картки та коди з SMS, адже навіть працівники банку ніколи не запитують таку інформацію.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України