Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Хмельниччини ліквідувала ворожу ботоферму, яку використовували для поширення фейків і шахрайства

Фейкові дописи й коментарі у соцмережах публікувалися нібито від пересічних громадян України. Ботоферма нараховувала щонайменше 2 тисячі фейкових акаунтів. За кожного створеного бота правопорушник отримував оплату в рублях. За скоєне йому може загрожувати до 15 років ув’язнення. 

Протиправну діяльність жителя Кам’янець-Подільського викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Хмельницькій області спільно зі слідчим управлінням обласної поліції та обласним управлінням СБУ. 

Фігурант у своїй оселі організував роботу апаратно-програмного комплексу для реєстрації великої кількості облікових записів соцмереж. З бот-акаунтів розповсюджувалися фейки та протиправний контент для поширення «зради» у суспільстві. При цьому дописи й коментарі з прокремлівськими наративами публікували нібито від імені пересічних громадян, які проживають в Україні. Ботоферма нараховувала щонайменше 2 тисячі фейкових акаунтів. 
За оперативними даними, клієнтами сервісу були й представники спецслужб рф. 

Крім цього встановлено, що так званні «віртуальні» номери використовувались орендарями для реєстрації облікових записів на майданчиках оголошень і подальшого вчинення шахрайства та фішингових розсилок. 

За кожного створеного бота фігурант отримував оплату в рублях, через заборонені в Україні електронні платіжні системи.

В оселі зловмисника правоохоронці провели обшуки і вилучили комп’ютерну техніку, сотні SIM-карт, GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання і програмне забезпечення.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від десяти до п’ятнадцяти  років позбавлення волі. Слідчі дії тривають. 

Процесуальне керівництво здійснює Хмельницька обласна прокуратура.


Департамент кіберполіції Національної поліції України