Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція запустила кампанію з обізнаності про кібербезпеку

Основна мета проекту - зменшення кількості вчинених кібершахрайств під час купівлі-продажу в інтернеті та захист персональних даних у мережі. Презентація проекту відбулася сьогодні, 6 березня, за участі керівника української кіберполіції Сергія Демедюка, керівника програми від Координатора проектів ОБСЄ в Україні Лілії Грудко та представників найбільших інтернет-торгових майданчиків України.

За словами начальника Департаменту кіберполіції Сергія Демедюка, з кожним роком жертв від протиправних дій кіберзлочинців стає все більше і ця тенденція не обмежується кордонами якоїсь однієї країни. Тільки в минулому році по всьому світу мільйони осіб постраждали внаслідок нехтування елементарними заходами безпеки в мережі, починаючи від слабкого паролю, закінчуючи використанням не ліцензійного програмного забезпечення.

«Цей проект є для нас дуже важливим, так як ми поширюємо інформацію щодо основних понять, які повинен знати кожен користувач аби не стати жертвою кіберзлочинів. Крім того, в рамках проекту ми закликаємо громадян повідомляти правоохоронні органи про виявлені кіберзлочини, навіть якщо сума збитків не є значною», - зазначив очільник української кіберполіції.

Лілія Грудко зазначила, що Координатор проектів ОБСЄ в Україні протягом багатьох років співпрацює з Департаментом кіберполіції, надаючи свою підтримку.

«В рамках сьогоднішньої акції ми хотіли б вкотре звернути увагу на основні правила захисту та безпеки в інтернеті, які в подальшому завадять злодіям отримати доступ до корпоративної інформації або ж не дадуть їм жодного шансу заволодіти коштами наших громадян», - наголосила керівник програми від Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

За словами представників приватного сектору, сьогодні від кіберзлочинів страждають не тільки клієнти, а й самі інтернет-ресурси. Так, потрапляючи на фішинговий сайт (який виглядає цілком легітимно) користувач втрачає свої заощадження і в такому випадку довіра до оригінальних ресурсів може знижуватися. Тож приватні структури зі свого боку вживають додаткових заходів безпеки та активно співпрацюють з кіберполіцією у цьому напрямку.

«Ми підтримаємо цю ініціативу. Ми будемо інформувати та поширювати своїми каналами матеріали цієї кампанії і сподіваюся досягнення позитивного результату», - зазначив один із керівників приватної компанії Олексій Король.

Зокрема, у рамках проекту, кіберполіція ініціює поширення соціальної реклами націленої на підвищення рівня обізнаності громадян з кібербезпеки та створення окремого ресурсу на сайті кіберполіції для перевірки легітимності інформації (сайт, номер мобільного телефону, номер банківської картки). Крім того, серед громадян буде поширюватися друкована інформація з елементарними правилами кіберзахисту.