Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція затримала одесита за хибні повідомлення про мінування

Чоловік отримував замовлення на мінування низки важливих об’єктів інфраструктури Одеси через соціальні мережі, за що мав отримати грошову винагороду. Для вчинення злочину використовував різні методи анонімізації та надсилав повідомлення до правоохоронних органів виключно каналами мережі інтернет. Для цього використовував спеціально створені поштові скриньки. Його було затримано на території покинутого санаторію в м. Чорноморськ Одеської області, де він переховувався від правоохоронців. 8 серпня, затриманого було арештовано строком на 60 діб із можливістю внесення застави в розмірі майже 152 тисячі гривень.

Працівники Причорноморського управління кіберполіції спільно з детективами поліції Одещини, за процесуального керівництва прокуратури Одеської області, встановили причетність до таких дій 39-річного раніше судимого одесита. Чоловік, маючи намір заробити грошей, отримував в мережі від незнайомців замовлення на мінування важливих об’єктів інфраструктури міста. Але здійснивши ряд хибних замінувань, грошей від замовника так і не отримав. Серед «замінованих» об’єктів – школи, лікарні, місця великого скупчення людей тощо.

Повідомлення він надсилав переважно електронною поштою використовуючи заходи анонімізації («TOR», «VPN», прив’язував  поштові скриньки до віртуальних номерів телефонів), для унеможливлення встановлення відправника працівниками правоохоронних органів. Для кожного зі своїх повідомлень чоловік створював окрему електронну скриньку та мав їх безліч (наприклад «zahvat.odessa@...»).

Під час проведення оперативних заходів було встановлено IР-адресу користувача, номери мобільних телефонів, які він використовував, та мобільний пристрій. В подальшому працівники кіберполіції встановили і його фактичне місце перебування. Чоловіка було затримано на території покинутої будівлі санаторію в м. Чорноморськ Одеської області, де він переховувався від правоохоронців.

Детективи кваліфікували дії затриманого за ч.1,2 ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України. Йому вже оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Кіберполіція наразі напрацювала дієвий механізм ідентифікації осіб, які надсилають подібні повідомлення. Також, встановлено ряд осіб, які здійснювали хибні повідомлення про замінування з території Російської Федерації. Тож наразі напрацьовуються інструменти щодо притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, згідно статті 259 КК України, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, -карається позбавленням волі на строк до шести років. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк до восьми років.