Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

«Криптовалюта не має бути темною стороною інтернету»: речник Департаменту кіберполіції Артем Олещенко

Представник кіберполіції Артем Олещенко в інтерв’ю виданню PaySpace Magazine розповів про те, як поліцейські виявляють криптовалютних злочинців.

За його словами, до основних способів вчинення кримінальних правопорушень з використанням криптовалют можна віднести такі фінансові злочини, як:

  • ⁠викрадення криптовалют різними методами (хакерські атаки, фішинг, соціальна інженерія, використання шкідливих програм); 
  • ⁠вимагання викупів у крипті; 
  • продаж заборонених товарів за криптовалюту; 
  • створення й продаж за крипту шкідливого програмного забезпечення; 
  • різні шахрайства з криптовалютами (фішингові ресурси, підробка ICO (Initial Coin Offering), створення фальшивих обмінників чи гаманців, обіцянки високих прибутків від інвестицій та ін).

«Після початку повномасштабного вторгнення є певна тенденція використання віртуальних активів у згаданих вище фінансових злочинах. Проте також додалася велика кількість справ, пов’язаних з діяльністю країни-агресора. Йдеться про псевдоблагодійність, коли зловмисники створюють фальшиві благодійні проєкти, обіцяючи допомогу тим, хто її потребує», - зазначає Артем Олещенко.

Речник кіберполіції зазначив, що зростання кількості злочинів з криптовалютою вимагає зміцнення співпраці між правоохоронними органами та криптовалютними біржами, обмінниками та іншими сервісами.

«Криптовалютні сервіси допомагають встановлювати підозрюваних. Вони надають важливу інформацію щодо транзакцій, акаунтів та їхніх власників, що необхідні для ефективного розслідування кримінальних правопорушень з використанням криптовалют. Департаментом кіберполіції підтримується постійне та тісне співробітництво з представниками правоохоронних органів інших країн», - розповів кіберполіцейський.

Правоохоронець додав, що новітні виклики загроз у кіберпросторі також вимагають вивчення кіберполіцейськими сучасних автоматизованих програмних продуктів і рішень, зокрема в області розслідувань віртуальних активів.

«Кіберполіцейські постійно удосконалюють знання щодо використання програмного забезпечення, яке дає можливість проводити дослідження руху віртуальних активів, що надалі дозволяє встановити приналежність кінцевого отримувача цифрових активів до будь-якого криптосервісу, після чого є можливість підготувати запит до встановленої криптобіржі/обмінника та ідентифікувати особу, яка причетна до протиправної діяльності», - розповів Артем Олещенко.

Враховуючи це, кіберполіція здатна виявляти злочинців і повертати вкрадені гроші власникам, додав Олещенко.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України