Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Мешканцю Донеччини загрожує до восьми років ув’язнення за шахрайство у соцмережі

Фігурант у соцмережі продавав неіснуючі товари, за які вимагав повну передплату. Таким чином він ошукав понад сотню громадян. Збитки, завдані потерпілим, сягають 100 тисяч гривень. 

Працівники кіберполіції спільно зі слідчими Центрального відділу поліції Донеччини, під процесуальним керівництвом Маріупольської місцевої прокуратури № 1, викрили 22-річного мешканця Донецької області у шахрайстві. 

Встановлено, що молодик з 2019 року використовував профіль у соціальній мережі, де пропонував до продажу жіноче взуття. Головною умовою була стовідсоткова передплата на банківську карту фігуранта. 

Після отримання грошей від покупців правопорушник зникав. Таким чином він заволодів грошима понад сотні потерпілих. За попередніми даними, збитки сягають 100 тисяч гривень. 

Зловмиснику було оголошено підозру у вчинені правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до восьми років. Наразі досудове розслідування завершено. Матеріали справи разом з обвинувальним актом скеровано до суду для прийняття рішення. 

Для безпечного онлайн-шопінгу фахівці кіберполіції радять громадянам:
- купувати товари лише на  перевірених сайтах; 
- уважно перевіряти назву необхідного сайту.  Відмінність у назві може означати, що ви потрапили не на оригінальний ресурс, а на фішинговий сайт;
- обирати післяплату, це дасть можливість перевірити якість обраного товару та унеможливить шанси шахраїв заволодіти вашими грошима;
- перевіряти невідомий номер, банківську картку чи посилання на сумнівний сайт на сайті кіберполіції у розділі «Стоп фрауд». Можливо, шахраї вже є у базі кіберполіції.

Департамент кіберполіції Національної поліції України