Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

МВС та кіберполіція створили сучасний класифікатор онлайн-загроз

Про це заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук повідомила під час конференції з питань безпеки людини в онлайн-просторі «Міжнародна конференція «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики».

«Онлайн-простір став невід’ємною частиною сучасного життя, але не має визначених правил гри. Кількість інтернет-користувачів у світі становить приблизно 62%, в Україні цей показник перевищує 93%. Але разом із прогресивною стороною розповсюдження технологій, щодня виникають нові ризики використання онлайн-середовища. Наразі Міністерство внутрішніх справ разом із Глобальним центром взаємодії у кіберпросторі виводить цю проблему на рівень державної політики, вводить нові стандарти правоохоронної діяльності і ставить людину та її безпеку на перший план. Наша держава стала першою країною в регіоні, яка веде системні дослідження, на яких формується стратегія щодо нейтралізації онлайн-загроз», - наголосила Тетяна Ковальчук. 

За словами заступниці міністра, Інтернет став одним із факторів ризику гібридної війни. З початком агресії РФ на території нашої держави, Україна отримує постійні кібератаки зі сторони ворога. 

«У результаті вірусу BlackEnergy наприкінці 2015 року, коли були атаковані 6 енергокомпаній на території Західної України, 225 тисяч українців у 103 населених пунктах залишилися без електроенергії. В 2017 році відбулась атака відомої російської хакерської групи Fancy Bear з вірусом «NotPetya», від якого постраждали комп’ютерні системи у всьому світі, найбільше в Україні. У жовтні 2020 року Міністерство юстиції США пред’явило звинувачення шести офіцерам Головного розвідувального управління Росії, учасникам так званої групи хакерів SandWоrm, у підготовці та реалізації цих кібератак проти України та всієї світової спільноти», -  зазначила Тетяна Ковальчук.

Вона підкреслила, що на передовій цього фронту перебуває саме українська кіберполіція. Для забезпечення системної роботи з реагування на загрози для людини у кіберпросторі проведено їх ідентифікацію та створено сучасний класифікатор онлайн-загроз. Досвід створення подібного класифікатора є лише у кількох провідних країнах світу, зокрема у Великій Британії. До створення класифікатора було залучено найкращі, напрацьовані світовою спільнотою, практики, з більш розширеним та структурованим виглядом, який максимально відповідатиме українським реаліям та контенту. 

Класифікатор онлайн-загроз включює такі кіберзагрози:

1. Дезінформація та маніпуляція.

2. Порушення авторських прав.

3. Пропаганда насильства, терористичної та екстремістської діяльності.

4. Розповсюдження через Інтернет заборонених та обмежених до продажу товарів та послуг.

5. Шахрайство в онлайн просторі.

6. Доступ дітей до шкідливого контенту.

7. Жорстоке поводження з дітьми в мережі інтернет, сексуальна експлуатація та розбещення дітей у кіберпросторі.

8. Надмірне використання екранного часу.

9. Кіберпереслідування та кіберцькування.

10. Пропаганда суїциду та самокалічення.

«Протягом 2019-2020 років Національною поліцією отримано майже 900 повідомлень про фальшиве мінування, виявлено понад 600 злочинів інтернет-шахрайства, де сума завданих матеріальних збитків склала майже 86 млн. гривень. При чому розмір збитків у 2020 році збільшився удвічі, а кількість звернень на гарячу лінію кіберполіції зросла у 5 разів. За цей період поліцейські викрили 445 кримінальних правопорушень, пов’язаних з виготовленням та розповсюдженням матеріалів дитячої порнографії. Курсантами ХНУВС, завдяки власній розробці – чат-боту, вдалося заблокувати у месенджері «Telegram» понад 1700 електронних ідентифікаторів, через які здійснювалися продажі наркотичних речовин, таким чином попередивши вплив на десятки тисяч користувачів», - додала Тетяна Ковальук. 

Перший заступник голови Депаратаменту кіберполіції Сергій Кропива у свою чергу розповів про сучасні кібервиклики та діяльність наймолодшого підрозділу Нацполіції – кіберполіції: «Ми спрямовуємо нашу діяльність на те, щоб кожна особа, яка стикнулася з кіберзлочином, отримала належну допомогу кіберполіції. Ми позиціонуємо себе як впливового агента кібрпростору у світі, тому співпрацюємо з правоохоронними органами інших країн, приймаємо проактивну участь у проведенні міжнародних операцій. Наша ключова місія - створити максимально безпечне кіберсередовище». 

За словами Сергія Кропиви, в минулому році кіберполіцією проведено 8 міжнародних операцій щодо хакерів, які вчинили злочини та завдали збитків на суму 4 млрд. доларів США. 

Політика безпеки людини онлайн посилить взаємодію між кіберполіцією та провайдерами інтернет послуг, розширить права кіберполіції із блокування протиправного контенту, дозволить застосовувати новітні інструменти та практики у переслідуванні кіберзлочинів, посилить відповідальність за онлайн-злочини. Завданням МВС є створення необхідних умов перебування людини в онлайн-середовищі.

«Сьогодні МВС має інституційні спроможності і достатню політичну волю, щоб впоратися з викликами нового покоління. Ми виводимо нашу державу в лігу світових лідерів по роботі з інформаційною безпекою», - підсумувала заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук.

Департамент комунікації МВС України