Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція припинила злочинну діяльність угруповання аферистів, які ошукували фермерів на сотні тисяч гривень

Фігуранти, у тому числі в’язні, розміщували оголошення про продаж неіснуючої вартісної сільгосппродукції у мережі інтернет, а, отримуючи передоплату за товар, зникали. Чужі гроші переводили в готівку спільники на волі. 

19 листопада співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції НПУ спільно зі слідчими Інгульського відділу поліції та під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури припинили злочинну діяльність групи шахраїв. До складу угруповання аферистів входили п’ятеро осіб, двоє із яких наразі відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Зловмисники ошукували довірливих громадян під приводом продажу неіснуючих паливно-мастильних матеріалів або мінеральних добрив за значно заниженими цінами, та заволодівали їхніми коштами, коли постраждалі надсилали шахраям гроші у якості попередньої або повної оплати замовлених товарів. 

У поле зору кіберполіції вказані особи потрапили, коли на початку року до правоохоронців звернувся мешканець Чернігівської області. За такою схемою шахраї ошукали заявника більше ніж на 150 тисяч гривень.

Під час проведення розслідування поліцейські встановили, що до вчинення шахрайських дій причетна ціла група осіб: деякі з них перебувають у колонії на Миколаївщині, а їхні спільники знаходяться на волі. Діяли зловмисники на території обласного центру та міста Первомайськ. Аферисти розподілили свої ролі таким чином, що ті, хто перебуває у виправній колонії, розміщували фейкові оголошення на різних сайтах онлайн-комерції про продаж неіснуючих паливно-мастильних матеріалів чи мінеральних добрив або розсилали СМС-повідомлення із оголошеннями такого змісту безпосередньо на телефони потенційних потерпілих. Жертв підшукували серед фермерів, керівників невеликих агрофірм та виробників сільськогосподарської продукції у різних регіонах України. Задача шахраїв із колонії – у телефонному режимі переконати співрозмовника в необхідності переведення завдатку або всієї суми за придбання товару на підконтрольні банківські картки спільників на волі, для чого використовувались різні хитрощі, що відносяться до методів так званої «соціальної інженерії».

Ролі інших співучасників злочинної групи зводились до підшукання підставних осіб, на яких для конспірації оформлювались банківські картки. Коли ж потерпілий потрапляв у пастку шахраїв та переводив кошти, зловмисники, які перебували на волі, терміново переводили у готівку чужі кошти або ж на інші фінансові рахунки. 

У ході проведення слідчих дій поліцейські у супроводі роти поліції особливого призначення провели ряд обшуків за місцями мешкання фігурантів у містах Миколаїв та Первомайськ. Під час обшуків вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські та сім-картки. Наразі вже отримані тимчасові доступи до банківських рахунків зловмисників та очікуються результати низки експертиз. Встановлюється остаточна кількість потерпілих.

На даний час вирішується питання щодо повідомлення даним особам про підозру та обрання запобіжного заходу. 

Триває розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 190 КК України «Шахрайство», за що санкцією статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років».

Відділ комунікації поліції Миколаївської області