Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

На Миколаївщині кіберполіція викрила молодика на інтернет-шахрайствах з продажем сучасних систем нагрівання тютюну

Аферист створив декілька онлайн-магазинів, де пропонував товар, якого не мав у наявності, від клієнтів отримував повну або часткову передплату, а потім зникав. Таким чином зловмисник ошукав щонайменше 30 громадян із різних регіонів України, завдавши їм збитків на понад 100 тисяч гривень.

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції НПУ спільно зі слідчими Первомайського районного відділу поліції за процесуального керівництва окружної прокуратури виявили та припинили діяльність 18-річного онлайн-шахрая, який створював сторінки у одній із соцмереж, де продавав системи нагрівання тютюну та стіки до них, яких не мав у наявності.

Від покупців шахрай отримував повну або часткову передплату за замовлення, а після того, як кошти надходили на рахунок, зловмисник блокував клієнтів та не виходив на зв’язок. У ході санкціонованого обшуку за місцем мешкання зловмисника, правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, на яких встановлена наявність облікових записів, що підтверджують факти злочинної діяльності, сім-карти різних операторів та банківські картки.

Як з’ясували поліцейські, для своєї конспірації шахрай використовував декілька онлайн-магазинів, для створення яких спеціально реєстрував акаунти у популярній соціальній мережі, а надіслані кошти за товар скеровував на банківські картки, які були оформлені на підставних осіб. Задля того, щоб зацікавити покупців, хлопець пропонував товар за значно зниженими цінами, а тих клієнтів, які писали негативні відгуки щодо його бізнесу – видаляв та блокував.

Таким чином зловмисник у соціальній мережі ошукав понад 30 громадян із різних регіонів України. Сума спричинених ним збитків за попередніми підрахунками може сягати до 100 тисяч гривень.

Зловмиснику слідчі повідомили про підозру у вчинені злочину, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України «Шахрайство». Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі. Триває слідство.

Шановні громадяни, купуючи речі в інтернеті, будьте обережними, аби не натрапити на шахраїв. Не поспішайте сплачувати чи надсилати повну передплату за вимогою продавця. Користуйтесь послугою накладеного платежу або купуйте товари у вже перевірених інтернет-продавців.

ВПК в Миколаївській області ДКП НПУ