Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

На Одещині викрили зловмисника у нелегальному обміні валюти окупантів - Кіберполіція

Чоловік проводив безготівковий обмін гривень на рублі, попри заборону Нацбанку та відсутність відповідної ліцензії. Свої послуги він рекламував у месенджері та встиг провести операції на понад 5 мільйонів гривень. 

Протиправну діяльність викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Одеській області спільно із регіональним управлянням СБУ та детективами Бюро економічної безпеки.

Фігурант у месенджері створив спільноту, де пропонував власні послуги з безготівкового валютного обміну. Попри заборону здійснення будь-яких операцій із використанням російських рублів та відсутність ліцензії НБУ, чоловік пропонував обмін рублів на гривні та гривні на рублі.

Після замовлення на конвертацію української гривні в російський рубль чоловік отримував від клієнта необхідну суму на банківську картку. Використовуючи валютні біржі, за допомогою переказу формату «peer to peer», конвертував гривню в електронні гроші у вигляді російського рубля. Далі, електронним російським рублем поповнював баланс карток російських банків, на вибір замовника послуг. Конвертація рубля у гривні також відбувалася через валютні біржі у форматі «peer to peer».

Для реалізації схеми чоловік використовував банківські картки, оформлені на підставних осіб. За свої послуги він утримував з клієнтів близько 30% від суми переказу.

За оперативними даними, правопорушник встиг провести 5 000 операцій з обміну валюти на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень.

Правоохоронці провели обшуки за місцем мешкання фігуранта, вилучили комп’ютерну техніку, мобільний телефон, платіжні картки, SIM-картки та понад 600 тисяч гривень готівкою.

Фігуранта підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування, процесуальне керівництво у якому здійснювали прокурори Одеської обласної прокуратури, завершено, обвинувальний акт скерували до суду.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України