Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

На Сумщині кіберполіція викрила чоловіка у розповсюдженні «вірусу» для привласнення грошей із онлайн-банкінгу

Фігурант розповсюджував шкідливе програмне забезпечення, перебуваючи під вартою. Для цього чоловік створював фіктивні оголошення про продаж товарів та надсилав покупцям у месенджері архівний файл із «вірусом».

Правопорушника викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Сумщини спільно зі слідчим управлінням обласної поліції та працівниками Сумського слідчого ізолятору.

33-річний фігурант, перебуваючи під вартою, з мобільного телефона розповсюджував шкідливе програмне забезпечення. Для цього чоловік в Інтернеті створював оголошення про продаж неіснуючих товарів. Потенційному покупцеві пропонував перейти у месенджер для обговорення деталей угоди. У листування зловмисник насилав архівний файл, в якому було зашифровано шкідливе програмне забезпечення. Архів маскував під каталог товарів.

Після потрапляння на пристрій «вірус» збирав авторизаційні дані до онлайн-банкінгу. Надалі зловмисник виводив гроші потерпілих на підконтрольний рахунок.

У ході обшуку в камері засудженого поліцейські вилучили мобільні телефони, що містили докази причетності до правопорушення. Сума збитків встановлюється.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), ч. 1 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 2 ст. 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про оголошення йому підозри.

Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Сумської області.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України