Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

На Харківщині судитимуть членів організованої злочинної групи, які займалися фішингом

Кіберполіція Харківщини викрила зловмисників, які розсилали фішингові посилання на торгівельних онлайн-майданчиках та привласнювали гроші з рахунків громадян. Обвинувальний акт стосовно п’яти членів угруповання скеровано до суду. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Учасників злочинного угруповання викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Харківській області спільно зі слідчим управлінням області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури, за сприяння працівників служб безпеки АТ «Універсал Банк», «ПриватБанк» та «Ощадбанк».

Організував протиправну діяльність 23-річний мешканець Харкова, який залучив до неї ще п’ятьох спільників. Для реалізації шахрайської схеми фігурант створив сайт та Telegram-канал, де надавав іншим членам злочинної групи вказівки та фішингові посилання.

Надалі зловмисники під приводом купівлі товарів зв’язувались із продавцями на популярних онлайн-платформах. Фігуранти надсилали потерпілим фішингові посилання нібито для оформлення послуги доставки. За допомогою таких посилань члени угруповання отримували дані банківських карток громадян та заволодівали їх коштами.

В подальшому отримані кошти правопорушники «виводили» на підконтрольні рахунки за допомогою платіжних систем, а також витрачали на купівлю криптовалюти на закордонних біржах.

За результатами розслідування поліцейськими доведено 16 епізодів злочинної діяльності фігурантів.

У червні оперативники кіберполіції провели обшуки за місцями проживання фігурантів. Вилучено комп’ютерну техніку, телефони, банківські та сім-картки, а також «чорнові» записи.

Шістьом учасникам злочинного угруповання оголошено підозру у вчиненні злочину за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) у редакції Кримінального кодексу України, чинній до 11.08.2023. Зловмисникам обрано запобіжні заходи у вигляді застави та домашнього арешту. Одного із обвинувачених оголошено у розшук. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Кіберполіція радить купувати та сплачувати лише на перевірених ресурсах. У разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи та не переходьте у сторонні месенджери: туди зловмисники можуть надіслати фішингові посилання.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України