Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

На Харківщині судитимуть членів злочинної організації за викрадення грошей із банківських карток громадян

Використовуючи методи соціальної інженерії, зловмисники випитували у людей інформацію про банківські картки і привласнювали гроші з їхніх рахунків. Правоохоронці завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт. Підозрюваним загрожує до 12-ти років ув’язнення. 

Шахрайську схему викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Харківській області спільно зі слідчим управлінням Харківської поліції у червні 2021 року.

Організували злочинну діяльність 23-річні співмешканці. До протиправної діяльності вони залучили своїх знайомих однолітків, для яких розробили детальні інструкції. Один зі співучасників телефонував користувачам торговельного Інтернет-майданчика, котрі розміщували оголошення про продаж товарів. Під час розмови фігурант імітував бажання здійснити покупку та запитував у продавця реквізити для оплати. Також зловмисник зазначав, що гроші за товар надійдуть до продавця у певний час.

Далі у зазначений час потерпілому під виглядом працівника служби безпеки банку телефонував інший учасник злочинної групи і повідомляв, що для зарахування грошей необхідно активувати кредитну картку. 
Зловмисники диктували потерпілим реквізити підконтрольних рахунків, видаючи їх за коди активації кредитки. У такий спосіб вони переводили гроші потерпілих на власні рахунки. У результаті протиправної діяльності 12 потерпілим на суму понад  400 тис. грн.

Зловмисникам повідомили про підозру за ч. 1, ч. 2 ст. 255 (Створення злочинної організації, керівництво такою організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 190 (Шахрайство)  Кримінального кодексу України. Правоохоронці завершили досудове розслідування, обвинувальний акт скеровано до суду. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі. 

Процесуальне керівництво здійснювала Харківська обласна прокуратура.

Департамент кіберполіції Національної поліції України