Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Нацполіція ліквідувала масштабну мережу шахрайських кол-центрів з мільярдними оборотами

Понад 2500 операторів «працювали» в «офісах», що знаходилися майже в кожному обласному центрі країни. В комплексних заходах з ліквідації діяльності шахрайських кол-центрів взяло участь понад 840 правоохоронців, 660 з яких — поліцейські. В результаті, було ліквідовано осередки діяльності шахраїв в 16 регіонах, а саме: в Києві, Дніпрі, Івано-Франківську, Одесі, Тернополі, Рівному, Запоріжжі, Полтаві, Вінниці, Сумах, Львові, Черкасах, Закарпатті, Чернігові, Кропивницькому та Харкові.

У кожному з кол-центрів працювало від 50 до 200 операторів. Останніх вербували через месенджери, надсилаючи повідомлення з пропозицією працевлаштування та обіцянками гідної заробітної плати. Серед претендентів проводили співбесіду та обирали найбільш комунікабельних, ознайомлювали з функціоналом та інструктували щодо алгоритму дій під час спілкування з потенційними потерпілими.

Представляючись працівниками державних органів, банківських установ, інвестиційних та телекомунікаційних компаній, шахраї спочатку отримували конфіденційні дані громадян, а після — гроші з їх банківських рахунків, які перераховували на підконтрольні рахунки підставних осіб. Ошукували не тільки українців, а й громадян Євросоюзу та США.

Щоб завоювати довіру співрозмовників, декілька днів вели з ними телефонну розмову з функцією підміни номеру і лише потім діяли. У випадку з інвестиціями пропонували громадянам вкластися в прибуткові проєкти та навіть виплачували перші відсотки. Отримання швидких грошей в найкоротші терміни приваблювало потерпілих вкладатись ще більше, після чого шахраї переставали виходи на зв'язок.

Для знешкодження діяльності шахраїв правоохоронці провели понад 150 обшуків по всій країні, в яких були залучені слідчі Головного слідчого управління, оперативники Департаментів стратегічних розслідувань та кіберполіції, бійці спецпідрозділів та управління поліції в областях, прокурори Офісу Генерального прокурора й областей та співробітники СБУ.

Вилучили майже 4000 одиниць компʼютерної техніки, понад 650 мобільних телефонів та 200 комплексів ip-телефонії, «чорнові» записи, методички з алгоритмами дій, 1500 сім-карт різних операторів, зокрема й іноземних, понад 700 тисяч гривень в національній та іноземній валюті. Тривають заходи для встановлення повного кола потерпілих й підозрюваних.

Викорінення шахрайських кол-центрів залишається одним з пріоритетних напрямків роботи Національної поліції в 2024 році.