Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Нацполіція припинила діяльність хакерського угруповання, учасники якого викрали кілька мільйонів гривень

За допомогою створеного вірусу хакери отримували доступ до «клієнт-банку» юридичних осіб, відслідковували значні грошові надходження та перераховували на банківські картки співучасників.   

Співробітники Департаменту кіберполіції, Головного слідчого управління під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора спільно з СБУ припинили діяльність хакерського угруповання, учасники якого викрадали гроші з рахунків суб’єктів господарювання.

Кіберполіція встановила: учасники організованої злочинної групи створили та модифікували шкідливе програмне забезпечення. Цей вірус вони розсилали на електронні поштові скриньки для отримання доступу до «клієнт-банку».

В подальшому фігуранти відслідковували надходження значних грошових сум на банківські рахунки підприємств. Після цього гроші перерахували на відкриті рахунки спільників. За попередніми даними, збиток, завданий юридичним особам, становить кілька мільйонів гривень.

Правоохоронці провели 35 обшуків у Києві та Київській, Івано-Франківській, Закарпатській та Одеській областях за місцями мешкання фігурантів, а також у серверних приміщеннях. До проведення обшуків залучено близько 200 правоохоронців. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, банківські картки, документи, засоби зв’язку та дві автівки.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), ч. 5 ст. 185 (Крадіжка) та ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Фігурантам оголошено про підозру.

Наразі одному з учасників суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у сумі 1,15 мільйонів гривень, ще двох учасників взято під нічний домашній арешт. Ще двом запобіжний захід не обрано, однак слідчі клопотатимуть про їх арешт. По одному з фігурантів вирішується питання про оголошення в розшук. Слідчі дії тривають.

Департамент кіберполіції Національної поліції України