Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Нацполіція викрила групу в‘язнів Вінницької виправної колонії, які організували шахрайський кол-центр

Слідчі Нацполіції та кіберполіцейські встановили, що до складу злочинної організації увійшли не тільки нинішні в‘язні, але й ті, хто вже відбув покарання. Представляючись працівниками служби безпеки банків, вони шахрайським шляхом привласнювали кошти потерпілих. За попередніми оцінками слідства, щомісячний дохід шахраїв міг складати близько двох мільйонів гривень.

За даними кіберполіції, власникам карток повідомляли про буцімто сумнівні операції з рахунком, тож для «захисту» своїх коштів пропонували перерахувати їх через мобільний додаток зі своєї картки на нібито спеціально створений під неї віртуальний рахунок. Насправді ж гроші перераховувалися на рахунки третіх осіб, які були отримані фігурантами шахрайським шляхом або за винагороду.

Для повернення грошей на рахунок потерпілого зловмисники рекомендували перезавантажити мобільний додаток банку, після чого кошти фактично списувались і власникам не повертались. Встановлено, що таким чином шахраї ошукали 29 українців. Наразі поліцейські встановлюють інших потерпілих.

За оперативного супроводу Департаменту кіберполіції, кіберпірозділу Служби безпеки України, спільно з працівниками Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції, слідчі Нацполіції провели обшуки у виправних установах на території декількох регіонів держави, а також за місцями проживання спільників злочинної організації.

Наразі членів злочинного угруповання, які перебували на волі, затримано. Як встановили правоохоронці, денний «норматив» кожного «оператора» міг складати 7-8 тисяч гривень. З них 70% вони віддавали організаторам оборудки, які перебувають у в‘язниці. За попередніми оцінками слідства, щомісячний дохід зловмисників складав близько двох мільйонів гривень. При цьому, організатор відбув своє попереднє покарання в колонії всього тиждень тому.

Семи фігурантам за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру за правопорушення, передбачені ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу України (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах злочинною організацією). Водночас їм повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 255 КК України (Участь у злочинній організації). Окрім того, серед фігурантів задокументовано двох так званих «авторитетів злочинного середовища» – їм інкримінують ч. 2 ст. 255-1 КК України (Встановлення або поширення злочинного впливу), а також «смотрящего» – йому загрожує покарання відповідно до ч. 5 ст. 255 та ч. 4 ст. 190 КК України.

Зловмисникам загрожує до 15 років позбавлення волі.

Досудове розслідування триває.

За матеріалами Головного слідчого управління

Національної поліції України

Зловмисників викрито за сприяння працівників служб безпеки «ПриватБанк», «Ощадбанк» та «ПУМБ».