Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Насильницька депортація 46 дітей із Херсону: правоохоронці оголосили підозру трьом особам

Зловмисники влітку минулого року примусово вивезли дітей з тоді ще окупованого обласного центру. Діяли підозрювані з порушеннями Конституції України та Женевської конвенції. 

 

Документуванням злочинної діяльності займаються працівники Департаменту кіберполіції спільно зі Службою безпеки України та працівниками Офісу Генерального прокурора України. Зокрема кіберполіцейські здійснювали збір цифрових доказів, ідентифікували причетних до злочину осіб, провели огляди інтернет-ресурсів, забезпечили проведення необхідних судових експертиз. 

Була встановлена причетність до кримінального правопорушення трьох осіб: депутата Державної Думи країни-окупанта, так званого начальника «Дєпартамєнта здравоохранєнія Херсонской області Воєнно-гражданской адміністраціі Херсонской області» та виконуючої обов’язки головного лікаря дитячого закладу.   

Встановлено, що у червні 2022 вони розробили план щодо вивезення 46-дітей, позбавлених батьківського піклування. Неповнолітніх із херсонського дитячого закладу депортували до рф та на територію тимчасово окупованого Криму.  

Зловмисникам заочно повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. 

Підозрюваним може загрожувати від восьми до дванадцяти років ув'язнення.   

Наразі представники Міністерства реінтеграції, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також міжнародних організацій із захисту дітей - Save the Children та Unicef, вживають заходів для повернення депортованих дітей до України.

Департамент кіберполіції 

Національної поліції України