Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Ошукували людей за схемою «Друг просить у борг»: Нацполіція завершила розслідування діяльності групи шахраїв

Мешканці Дніпропетровщини створювали фейкові сторінки користувачів месенджеру та просили у їхніх друзів і знайомих позичити гроші. Правоохоронці завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт. Зловмисникам загрожує до п’яти років позбавлення волі.


Аферистів викрили оперативники кіберполіції Дніпропетровщини спільно зі слідчими відділення поліції №8 Дніпровського районного управління поліції та слідчого управління ГУНП області під процесуальним керівництвом Слобожанської окружної прокуратури.


Встановлено, що мешканці міста Верхівцеве шукали відкриті групові чати у одному з популярних месенджерів та створювали фейкові акаунти учасників. Зі скопійованих профілів аферисти писали іншим учасникам чатів із проханням позичити гроші. При цьому вказували банківські рахунки, які були оформлені на підставних осіб.


У квітні за місцями проживання фігурантів і в їхніх автомобілях правоохоронці за участю спецпризначенців поліції Дніпропетровщини провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські та сім-картки.


За результатами розслідування правоохоронцями доведено понад 20 епізодів злочинної діяльності трьох членів угруповання. 


Правоохоронці завершили досудове розслідування у кримінальному провадження, що розслідувалося за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, та скерували обвинувальний акт до суду.  Обвинуваченим може загрожувати до п’яти років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України