Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Перед судом постане злочинне угруповання, яке привласнило 3 мільйони гривень підприємців за допомогою «вірусу»

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо злочинної групи, яка викрадала грошові кошти з банківських рахунків юридичних осіб, використовуючи шкідливі програмні засоби. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення.

Протиправну діяльність злочинної групи викрили працівники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції.

Встановлено, що п’ятеро зловмисників створили та модифікували шкідливе програмне забезпечення, за допомогою якого отримували доступ до банківських програм електронних платежів «Клієнт-банк» та «Інтернет клієнт-банк». Вірусне програмне забезпечення надсилали на електронні скриньки різних підприємств.

Після його потрапляння на техніку – відслідковували надходження грошей на банківські рахунки, здійснювали втручання в роботу програм і несанкціоновано перерахували гроші на підконтрольні рахунки. У такий спосіб учасники угруповання привласнили понад 3 мільйони гривень.

Наразі слідчі поліції досудове розслідування у кримінальних провадженнях за ч. 5 ст. 185 (Крадіжка), ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України завершено.  Обвинувальний акт направлено до суду.

Фігурантам може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснював Офіс Генерального прокурора.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України