Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Підрозділи Нацполіції розпочали понад 480 кримінальних проваджень за фактами підробки COVID-документації – Олександр Гринчак

Сьогодні, 5 жовтня, відбувся спільний брифінг кіберполіції, Мінцифри та МОЗ щодо проблеми виготовлення і продажу підроблених COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів, а також міжвідомчій взаємодії для припинення таких правопорушень.

Начальник Департаменту кіберполіції розповів про успішні кейси викриття причетних до виготовлення, продажу та використання підробленої COVID-документації. Він також повідомив, що за вказаними фактами органи Нацполіції вже відкрили 486 кримінальних проваджень, 85 особам вже оголосили про підозру.

«Громадяни, котрі виготовляють і продають підроблені Covid-сертифікати та ПЛР-тести, намагаються не лише обманути систему охорони здоров’я, - своїми діями вони наражають на небезпеку усіх оточуючих. Окрім цього, виготовляючи підроблену документацію вони підривають авторитет держави на міжнародній арені піддаючи сумніву легітимність українських Covid-сертифікатів» - підкреслив Олександр Гринчак.

У свою чергу перший заступник Міністра цифрової трансформації України Олексій Вискуб розповів про генерацію підроблених COVID-сертифікатів у застосунку Дія: «Для того, щоб фейковий COVID-сертифікат з’явився в Дії, лікар має взяти на себе відповідальність і внести неправдиві дані до електронної системи охорони здоров’я. Це дуже легко відслідкувати, адже він підписує це своїм е-підписом. Спільно з Кіберполіцією ми ретельно відстежуємо випадки підробки COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів».

Про вектор роботи Міністерства охорони здоров’я України розповіла заступниця Міністра Марія Карчевич: «На сьогодні ми вже направили листи-подання до власників 15 закладів охорони здоров’я, де, можливо, відбувалась підробка медичних даних, з вимогою відсторонити від роботи керівників установ. Очікуємо на вжиття відповідних заходів. По кожному з цих випадків правоохоронними органами ведуться розслідування».

Нещодавно Уряд погодив ініційований МОЗ законопроєкт про кримінальну відповідальність за продаж та використання підроблених COVID-сертифікатів. Українцям, що свідомо використовують фейки, загрожує штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі. Медпрацівники, які будуть вносити неправдиві відомості у бази даних, отримають штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду. А тим, хто підробки виготовлятиме та продаватиме, — штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.

Наприкінці Олександр Гринчак також зазначив: «Для ефективнішої протидії зазначеним правопорушенням всі підрозділи Національної поліції системно та злагоджено співпрацюють з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством охорони здоров’я та Державною прикордонною службою. У рамках взаємодії проводиться постійний обмін інформацією та вживаються відповідні заходи для протидії вказаним правопорушенням».

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України