Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Поліцейські Житомирщини викрили фальсифікаторів COVID-сертифікатів

18 листопада кіберполіцейські Житомирщини спільно з оперативниками Управління стратегічних розслідувань в області та дізнавачами Житомирського РУП викрили протиправну діяльність групи осіб з виготовлення та продажу підробних сертифікатів про вакцинацію. За процесуального керівництва окружної прокуратури проведено низку обшуків. Слідчі дії тривають.

Наразі у рамках  кримінального провадження встановлено, що члени групи оцінювали свої послуги у залежності від призначення документу: вартість фейкового ПЛР-тесту становила 600 гривень, а підробленого міжнародного свідоцтва про вакцинацію - 2700 гривень. При цьому використовувались реквізити ліцензованих лікарів та медичних закладів України, що дозволяло їх замовникам безперешкодно перетинати державний кордон.

 

Також у ході розслідування поліцейські з’ясували, що діяли фальсифікатори безконтактно: через мережу Інтернет пропонували свої послуги, а готові сертифікати надсилали поштою у різні регіони держави. Оплата відбувалась безготівково через електронні банківські системи. У правоохоронців є підстави вважати, що до злочинної схеми причетні щонайменше двоє людей.

18 листопада правоохоронці провели низку обшуків, у тому числі у м. Житомирі та у медичному закладі за межами регіону. У результаті вилучено флеш-носії, сертифікати про вакцинації, зразки печаток та підписів, мобільні телефони та комп'ютерну техніку. Надалі планується проведення відповідних експертних досліджень цих речей та встановлення замовників підроблених документів.

Попередня кваліфікація події - ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність від штрафу до 2-річного обмеження волі.

Відділ комунікації поліції Житомирської області