Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Правоохоронці оголосили підозру російському блогеру-пропагандисту

У своїх медіа-матеріалах фігурант виправдовує збройну агресію російської федерації проти України, поширює фейки, дезінформацію та російську пропаганду. За українським законодавством зловмиснику загрожує до 5 років позбавлення волі.

Документування протиправної діяльності здійснювали співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та працівниками Офісу Генерального прокурора України. Кіберполіцейські опрацьовували інтернет-джерела для збору доказової бази протиправної діяльності чоловіка.

Російський відеоблогер для проєкту «WarGonzo» на YouTube та у проросійському Telegram-каналі створює пропагандистські матеріали. Зокрема, у них він виправдовує збройну агресію рф проти України, окупацію територій нашої держави, поширює фейки та дезінформацію.

Загальна аудиторія пропагандистського проєкту на різних вебресурсах становить близько 3 мільйонів користувачів, а кількість переглядів матеріалів – більш як 500 мільйонів. Встановлено, що підозрюваний також є куратором пропагандистського проєкту на YouTube «Вольный город Одесса», діяльність якого спрямована на повалення конституційного ладу в Україні.

Крім цього, фігурант неодноразово в’їжджав на тимчасово окуповані території України з порушенням правил перетину державного кордону. Пропагандист проводив «робочі зустрічі» та брав інтерв’ю у так званих голів псевдореспублік «лднр», Леоніда Пасічника і Дениса Пушиліна, а також інших представників самопроголошеної влади.

Фігуранту заочно оголосили підозру за ч. 2 ст. 436-2 (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України