Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Правоохоронці Харкова викрили групу осіб, які шахрайським способом заволодівали грошовими коштами фінансових установ

Зловмисники з листопада 2019 року по червень 2020 року оформлювали Інтернет-кредити на громадян, анкетні дані та номери телефонів яких отримували через несанкціоноване втручання в роботу мереж електрозв’язку. Сума ймовірних збитків склала понад один мільйон гривень.  

Досудове розслідування проводиться відділом з розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами та злочинними організаціями слідчого управління ГУНП в Харківській області за оперативного супроводження Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області ДКП НПУ та Управління Служби безпеки України в Харківській області під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Як розповів начальник Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області ДК НПУ Валерій Береза, вжитими заходами встановлено причетність до протиправної діяльності організованої групи у складі 9 безробітних  мешканців міста Кривого Рогу віком від 20 до 30 років. Зловмисники діяли за декількома шахрайськими схемами. Так, згідно з інструкціями організаторів угруповання, члени групи телефонували клієнтам одного з мобільних операторів України від імені служби безпеки мобільного оператора. Далі, під приводом підтвердження верифікації користувача мобільного номеру, отримували інформацію щодо останніх трьох номерів телефонів, з якими абонент спілкувався. Отриману інформацію використовували з метою відновлення та перевипуску відповідної sim-карти та в подальшому оформлювали через Інтернет-мережу мікрокредити у кредитних організаціях та інших фінансових установах, які надають онлайн-кредити.

За іншою злочинною схемою правопорушники від імені співробітника кредитної організації телефонували абоненту мобільного зв'язку та повідомляли, що на його ім’я нібито здійснюється оформлення кредиту. У такий спосіб зловмисники переконували потерпілого назвати  надісланий пароль доступу до особистого кабінету у фінансовій установі. Після цього вони подавали від його імені заявку на видачу кредиту та у подальшому отримані кошти переводили в готівку і розподіляли між собою.

10 та 11 червня правоохоронці провели 10 обшуків за місцями мешкання та в офісі фігурантів у Кривому Розі. За результатами обшуку вилучені комп’ютерна техніка, мобільні телефони, банківські картки, сім-карти мобільних операторів зв’язку, грошові кошти. Під час реалізації вказаних заходів правоохоронці отримали докази протиправної діяльності членів організованої  групи.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство), ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно- обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання згідно з санкцією статті передбачає до 8 років позбавлення  волі.

На даний час двоє членів групи 20 та 21 затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Їм повідомлено про підозру у скоєнні 3 епізодів злочинів, передбачених  ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання їм міри  запобіжного заходу.

Поліцейськими встановлюється повне коло осіб, причетних до незаконної діяльності та вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру. Також з’ясовується коло потерпілих та загальна сума збитків.

Відділ комунікації поліції Харківської області