Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Продавали неіснуючу техніку: кіберполіцейські Дніпропетровщини викрили шахраїв

Зловмисники розміщували в інтернеті оголошення про продаж неіснуючих товарів і переконували покупців здійснити передплату. Загальна сума збитків перевищує мільйон гривень. Поліцейські оголосили підозру фігурантам, їм загрожує до восьми років за ґратами. 

Кіберполіцейські Дніпропетровщини спільно зі слідчими обласного ГУНП за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури викрили трьох шахраїв з м. Кам’янське, які продавали через інтернет неіснуючі товари.

Встановлено, що 33-річний чоловік спільно зі своїм другом розміщував на відомому торгівельному онлайн-сервісі та в соцмережі оголошення про продаж дронів, комп’ютерної техніки, мототранспорту та автозапчастин за найбільш привабливою ціною. У подальшому ділки залучили до протиправної діяльності ще одного свого знайомого.

Аферисти переконували покупців здійснити передплату за обраний товар на банківські картки шахраїв. Після отримання коштів зловмисники переставали виходити на зв’язок, а замовники своїх покупок так і не отримували.

У такий спосіб фігуранти ошукали щонайменше 20 жителів України з різних регіонів. Загальна сума збитків становить майже 1,2 мільйона гривень.

Поліцейські за підтримки спецпризначенців КОРД провели 20 обшуків за місцями проживання та реєстрації учасників злочинної групи, а також у належних їм приміщеннях і транспортних засобах. Вилучено банківські карти, комп’ютерну техніку, телефони, сім-картки, чорнові записи, чотири автомобілі та грошові кошти у різній валюті на суму, еквівалентну 200 тисячам гривень.

Слідчі ГУНП в Дніпропетровській області оголосили організатору та його спільнику підозру за  ч. ч. 3, 4 ст. 190, а їх поплічнику – за ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального Кодексу України. 

Відносно перших двох фігурантів судом обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у понад півтора мільйони гривень.

Тривають слідчі дії для встановлення можливих спільників підозрюваних та повного кола потерпілих. Перевіряється причетність фігурантів до вчинення шахрайських дій за іншими схемами.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України